Arbetsglädje är en del av arbetsmiljön, Anki LIndström Arbetsglädje är en del av arbetsmiljön, Anki LIndström


 

Ibland så hamnar arbetsgrupper i olika mönsrer som kan vara svåra att bryta även om man vill göra det.
Vill ni ha hjälp på ert företag eller organissation så
hör av er till mig så kan vi tillsammans se hur jag kan hjälpa er.

Skratta dig gladare och friskare av och med Anki Lindström föreläsare mm Skratta dig gladare och friskare av och med Anki Lindström föreläsare mm

Bokreafynd, cd-ljudboken Skratta dig gladare och friskare av och med Anki Lindström nu endast 79 kr plus porto.

Skulle du vilja ha den direkt ner i mobilen finns den även på adlibris just för 40 kr. 

Om ljudboken
Det handlar inte om att gå omkring och gapskratta hela dagarna utan om att må så bra som möjligt varje dag.
Hihihaha hohohahaa...
Skratta dig gladare och friskare: en bok med skratt, om skratt, en bok som man skrattar till! Anki Lindstöm är glädje-& skrattinspiratör och kommer här att inspirera dig till skratt i ca. 45 minuter. Alla har vi väl hört talas om att ett gott skratt förlänger livet, men visste du att det även förbättrar hälsan? Skratt ger många positiva reaktioner i kroppen - det gör dig gladare, men även piggare och friskare.
I den här ljudboken varvas fakta, vardagsberättelser, tips och skrattövningar. Lyssna som en inspiration eller hoppa direkt till skrattövningarna när du behöver hjälp med att känna glädje. För du har väl inte glömt hur härligt det känns i kroppen efter ett riktigt gapskratt från tårna och uppåt?
Utgiven av Bonnier Audio 2012.


Vad roligt att så många gillar och uppskattar min ljudbok.
Här är några röster från lyssnare.

Kommentar av Maria Albrecht  Boktipset
En snabb sammanfattning om skrattets betydelse för den fysiska och mentala hälsan. Bra och enkla skattövningar att skratta med till.

 Storytel
Mycket viktig bok. ALLA borde lyssna/läsa. Jag ska börja le mer ;-)

Storytel
Gillar upplägget, varvar teori och övningar. Tacksam över att jag investerade och lyssnade på denna. Finns alltid något att lära och ta till sig. Ser möjligheterna!!!

Storytel
Nyttig bok som med sina övningar gör så vi både fejkskrattade och skrattade äkta.. Intressant info om hur hjärnan fungerar och stimuleras! Rekommenderas.

En mycket bra bok som är varierande i fakta och skratt. Jag kommer nog lyssna på denna bok många gånger :)

Storytel
Härligt befriande

Storytel
Mycket bra bok!

Storytel
Rekommenderas varmt :) Haha kul och kort ljudbok!!

Här några röster från lyssnare i mail och på sociala medier
 
Hej Anki!
Vill bara säga att din bok är en toppeninspiration. Jag köpte den när den kom ut och jag har lyssnat på den många gånger. Nu (okotber 2015) tog jag fram den igen då jag kände att det varit tufft en period. Den är lagom lång och jag hinner lyssna på den i bilen på väg till jobbet och då känner jag mig laddad och glad när jag kommer fram. Tack även för ditt härliga smittande skratt. Ljudboken lever länge i mitt hjärta. Rekommenderar din ljudbok varmt till alla som känner att de behöver lite glädjeinspiration i höstmörkret.
Helen

Tack Anki Lindström Contingo för din CD: Skratta dig gladare och friskare av och med Anki Lindström. Din CD ger den bästa morgonkicken. Ett gott skratt förlänger livet, som ni vet. Årets Julklapp?
Sten R Andersson

Hejsan!!
Japp jag har fått din bok nu och har lyssnat på den i två omgångar. Den är härlig./ Johanna

Skrattat mig hela vägen till jobbet, tack Anki, en härligt positiv start på dagen!/Lars

Hej Anki!
Vill bara skiva och tacka för att din ljudbok Skratta ...dig gladare... har hjälpt mig ännu en gång. Ibland känns livet lite tyngre och jobbigare och det är ju så livet ser ut. Men jag blir trött på att känna mig nere och det är där din cd har hjälpt mig att åter bli inspirerad av livet och glädjen. Saker jag vet, men som jag glömmer då jag blir lite nere. Tack än en gång för att du delar med dig av din livsglädje och ditt härligt smittande skratt.
Mvh I

En god latter forlenger livet - legg merke til Anki Lindström Contingo og boken Skratta dig gladare och friskare av och med Anki Lindström

Fick ett telefonsamtal.
En kvinna i 80-årsåldern lyssnar på min skiva ganska ofta då den hjälper henne att behålla livsgnistan som hon hade tappat för ett tag sen men hittat igen.
Tack Kristina det värmer.

Vill bara önska dig en god jul och ett gott nytt år och ett stort tack, din underbara skiva fick mig på gott humör och jag kommer att skratta mig lycklig många gånger om året! Kram Anita

Pratade nyss med Anders som brukar lyssna på ljudboken när han känner att han har en tung dag och han blir lika glad varje gång. "En härlig glädjeinjektion som fungerar. Enkel att alltid ha i öronen eller i bilen".

Marie som har den i bilen och lyssnar på den om och om igen.

En av mina äldre grannar lyssnar gärna på den då och då. Hon gav den till en äldre släkting på 90 år som har allt. Den uppskattades väldigt. Det var den bästa present hon fått på länge.

Från internet!
Redan de gamla grekerna visste att skratt ger många positiva reaktioner i kroppen, och inom läkekonsten är det känt att skratt och leenden hjälper sår att läka och påskyndar tillfrisknandet. Men tyvärr visar undersökningar att vi skrattar mindre idag än vad vi gjorde förr, och vuxna skrattar inte lika mycket som barn. Den här boken vill ändra på det. Skratt är en enkel och gratis medicin för alla som vill må bättre till båda kropp och själ. För skratt är bra till mycket. Det hjälper mot depression, rädsla och sömnlöshet, såväl som mot oro, stress och irritation. Dessutom rensar vi ut slaggprodukter, masserar musklerna och fyller lungorna med friskt syre när vi skrattar. Det finns helt enkelt inga nackdelar med skratt, och hjärnan och kroppen kan faktiskt inte skilja på riktiga skratt och fejkade. Därför kan du, om det är svårt att få till ett äkta gapflabb,börja med att göra skrattövningarna i den här boken och känna hur bra det får dig att må. Snart nog skrattar du av dig själv åt alla roliga vardagsberättelser och knasiga skratt som är inflikade lite här och var. Skratta dig gladare och friskare är helt enkelt en bok om skratt, med skratt – och en bok som man skrattar till!

Äkta kärlek. – En sjuksköterska berättar.

Klockan var cirka 8:30 på morgonen när en äldre herre i 80 års åldern kom till mottagningen för att se över sitt sår och ta bort ett par stygn från sin tumme. Han förklarade att han hade lite bråttom till ett möte kl 9:00

Jag lyssnade och bad honom sätta sig i väntrummet. Jag visste att det skulle ta längre än en timma innan någon skulle kunna hjälpa honom men sade inget om det till honom. Jag såg hur han angeläget med jämna mellanrum tittade på sin klocka och bestämde mig därför att undersöka hans sår på en gång eftersom jag ändå inte var upptagen med en patient.

Vid närmare undersökning såg jag att hans sår hade läkt fint. Högg tag i en av läkarna för att kunna ta bort suturerna och göra rent såret. Jag och den äldre mannen började konversera medan jag tog hand om hans sår. Jag frågade honom om han hade ytterligare läkarbesök eftersom han hade så bråttom. Han svarade nej och berättade att han behövde komma vidare till sjukhemmet för att ta hand om sin sjuka hustru och ge henne frukost.

Jag frågade honom om hennes hälsa och han berättade för mig att han hade skött om henne en längre tid eftersom hon hade Alzheimers sjukdom. Jag frågade om hon skulle bli upprörd om han blev lite sen. Han svarade då att hon inte längre visste vem han var och att hon inte hade kunnat känna igen honom de senaste fem åren.

- Och ända går du dit varje morgon även om hon inte vet vem du är? frågade jag överraskat.

Han log medan han tog min hand och lade den i sin hand och sade.

- Hon vet inte vem jag är men jag vet vem hon är.

Fick kämpa för att hålla tårarna tillbaka och tänkte att det är sådan kärlek som jag vill ha i mitt liv.

/Sjuksköterska

Bild internet Bild internet
Det är nog många av oss som sitter still alldelles för mycket, på jobbet, hemma eller i skolan. Vissas har stressade eller monotona jobb.
Själv så sitter jag en del framför datorn just nu och det känns i musklerna. Träning är bra, men det är inte alltid man kan eller känner för att gå till gymmet. 
Det finns olika sätt att ta en paus eller två under arbetsdagen. Man kan strecha, resa sig och hämta någonting.

Det finns några arbetsplatser och skolor i Sverige som har lagt in pausdansen.
Jag kände själv idag att jag behövde röra på mig så jag gick in på youtube och letade upp gamla 80-talsdans hits. Helt plötsligt hade det gått 50 minuter och svetten lackade. Det kan man lyxa till sig med när man jobbar hemma, men varför inte fem minuter per dag. Varför inte en dansstund med familjen ett par gånger i veckan, kanske i samband med städningen, det blir ju garanterat roligare då.

Det finns ju olika muskikappar, men det var roligare att dansa tillsammans med t ex David Bowie och Mick Jagger i
Dancing in the street videon. Det handlar absolut inte om att snyggdansa, utan snarare fuldansa. Ingen av desssa killar kunde dansa och det har de själv berättat. De bara körde loss och improviserade, Det viktiga är att man har roligt och det har de här killarna.

Ha en fortsatt dansant vecka.

 

Bildkälla: Internet Bildkälla: Internet

Att en chef är viktig för arbetsgruppens resultat tycks alla vara ense om.

En bra chef vill veta vad de anställda tycker och har koll på vad som pågår på arbetsplatsen. En chef som engagerar de anställda i en dialog och visar att synpunkterna är värdefulla. En chef som undviker tvetydighet och klargör var de själva står i olika frågor, sammanfattar sajten www.fastcompany.com.
 
Andra goda vanor en bra chef har:

De sätter sig in i verksamheten. Det är viktigt att ha koll på fällorna och utmaningarna i jobbet för att kunna stödja de anställda.

De litar på sina anställda och ägnar inte tid åt att detaljstyra dem, något som bl a förutsätter en bra anställningspolicy.

De tror på människors förmåga att utvecklas och hjälper de anställda att komma vidare i jobbet.

De accepterar att misstag sker. Missar kommer alltid att inträffa och de blir svårare att hantera om de anställda inte vågar berätta om dem. Den som vet att allt inte måste vara perfekt blir mer benägen att dela idéer och erfarenheter.

De är medvetna om sina egna starka och svaga sidor och hur det kan kännas för anställda att arbeta för dem.

De står upp för sin personal inför sin egen ledning.

De intresserar sig för de anställda som individer och strävar efter att de ska kunna kombinera arbetsliv och privatliv.

De strävar efter att skydda arbetsvillkoren så att anställda kan göra ett så bra jobb som möjligt med få störningar utifrån. De ger stöd, utvecklingsmöjligheter och ärlig kritik

De är förutsägbara, dvs inte rättvisa ena dagen och orättvisa nästa. Sajten citerar forskning som drar slutsatsen att det är bättre att som anställd bli behandlad någorlunda lika, än bra ena dagen och dåligt nästa.
 

Bild: Dr. Shigeaki Hinohara  från    Internet Bild: Dr. Shigeaki Hinohara från Internet

En japansk läkare på 105 år avslöjar 12 råd för ett längre liv, de är värda att hålla i minnet.

Livselixiret har ännu inte uppfunnits, men vi vet med säkerhet att det finns många saker som gör att vi lever längre och framför allt lyckligt. Några av dessa, i synnerhet 12 stycken, avslöjas av någon som... verkligen borde veta.
Vi talar om Dr Shigeaki Hinohara, en japansk läkare som bland annat har haft "förmånen" att leva upp till 105 år. Innan han gick bort, skrev han år 2017 en lista över goda vanor som han tror kan hjälpa oss att leva längre och med ett leende på läpparna.

Här är de!

1. Överväg bara sånt som förtjänar din uppmärksamhet. Stress skadar kroppen och själen, så undvik att ta åt dig för saker av liten betydelse.

2. Låt dig inspireras. Konst, poesi och musik är bra inspirationskällor och att försumma dem betyder att stänga dörrarna till fantasin.

3. Var inte snål med din kunskap. Allt du lär dig, dela det med andra som om det vore en gåva.

4. Planera, alltid. Låt inte dagarna överraska dig. Planera saker och inget åtagande kommer någonsin att bli för tungt!

5. Avled ditt sinne från smärta. Tänk inte på vad som gör ont och tar bort din energi, lär dig att vända dig bort och släppa taget.

6. Försumma inte daglig glädje. Glöm inte att skämma bort dig själv och de omkring dig, njut av de glada ögonblicken.

7. Stanna inte vid det första svaret. Försök att alltid lyssna på olika versioner i en diskussion, så blir du mer objektiv!

8. Ät sunt och sov ordentligt. Hälsa är en dyrbar råvara, slösa inte bort den.

9. Lita på dig själv. Det finns en skillnad mellan ödmjukhet och brist på självkänsla. Be inte om hjälp för minsta lilla svårighet, lösa det själv!

10. Fäst dig inte för mycket vid pengar. De är till för att spenderas, så bli inte deprimerad när du tömmer dina fickor.

11. Hitta ett föredöme. Omgiv dig med människor som du tycker är bra för dig och när du tvivlar, be om råd med ödmjukhet.

12. Älska ditt arbete. Om du gör ett jobb som du gillar, kommer du inte att arbeta en enda dag under hela ditt liv.

Se mer i video
 

Kanske tycker du nu att den här årstiden känns lång och trist. Dagarna är långa och mörka och kylan inte är något att leka med.
Håll ut för varje dag så blir det ljusare nu både morgon och kväll. 

 10 enkla saker du kan göra för att pigga upp dig:

1. Gå ut! Genom att gå ut en liten stund mitt på dagen får du både frisk luft och välbehövligt dagsljus.

2. Köp en bukett tulpaner i glada färger till dig själv och kanske även till en vän.

3. Tänd ljus! När det är mörkt stora delar av dagen blir det både ljus och mysigt med lite värmeljus i hemmet. Kom bara ihåg att släcka när du är klar.

4. Se en film! Iskylan gör det svårt att hitta på saker utomhus varför det kan vara jättemysigt och bädda ner sig framför en bra film.

5. Ring en vän/familjemedlem! Att umgås med någon vi tycker om ger oss både värme och trevlig sällskap.

6. Baka en kaka och njut med familj/vänner.

7. Läs en bok, kryp upp i soffan och gör en stor kopp te eller nåt annat varmt.

8. Leta fram sällskapsspelen och umgås med nära och kära. Spel livar alltid upp.

9. Rensa i garderober och annat med favortmusiken i högtalarna. Efter en storrensning känns det alltid lättare även i kropp och själ.

10. Surfa runt på youtube, där är det  fullt med roliga, uppiggande och glada klipp.

Bild från filmen från youtube baby giraffe tries to stand Bild från filmen från youtube baby giraffe tries to stand

När jag såg denna film så påminndes jag av att vi alla redan lärt oss mer än vi kunnat ana. Först så simmade vi ett maratonlopp som spermie, vilket bara det är en prestation. Sen kom vi ut och lärde oss äta, krypa, gå och prata mm mm.
Hur många gånger ramlade vi inte innan vi kunde gå?
Vi slutar inte att lära eller att utvecklas bara för att vi har blivit vuxna utan vi lär oss hela livet och det är det som i alla fall ger mig energi, kraft, lust och glädje. Man kan byta spår i livet när man vill och hur ofta man vill. Det viktiga är att vi gör saker vi trivs med och mår bra av.
Önskar dig en fortsatt fin vecka <3

Foto: Anki Lindström Foto: Anki Lindström


Det berättas om bonden Fleming, som en dag var ute på fältet och arbetade som vanligt, att han plötsligt hörde någon ropa på hjälp. Han släppte genast allt han hade för händer och sprang i riktning mot ljudet. Alldeles bredvid fältet fanns ett djupt träsk, och det var därifrån ropen på hjälp kom.
Mycket riktigt. När Fleming kom fram till träsket hittade han en skräckslagen pojke som kämpade för sitt liv. Fleming fick anstränga sig till det yttersta, men lyckades till slut dra upp pojken ur träsket.
Nästa dag körde en praktfull vagn in på bondens gård. En elegant adelsman klev ur och presenterade sig som far till pojken vars liv Fleming räddat.
"Jag står i djup tacksamhetsskuld till dig", sa adelsmannen. "Därför vill jag ge dig en summa pengar i belöning".
"Nej, jag kan inte ta emot någon belöning för det" svarade Fleming. " Jag gjorde bara vad varje medmänniska skulle ha gjort"
Just då dök Flemings son upp på gårdsplanen. "Det här är min son Alexander", förklarade bonden stolt.
"Då har jag ett förslag", sa adelsmannen. "Låt mig ta hand om din son och ge honom en bra utbildning. Om han är det minsta lik sin far kommer han att växa upp till en man som du kan vara mycket stolt över."
Och så skedde också. Flemings son tog sin examen vid St Mary´s Hospital Medical School i London. Han kom senare att bli känd som sir Alexander Fleming, mannen som upptäckte penicillinet.
Några år senare insjuknade adelsmannens son i lunginflammation. Botemedlet? Penicillin.
Adelsmannens namn? Lord Randolph Churchill. Hans son? Winston Churchill.
Källa: Internet

Den 7 oktober är det World Smile Day. Visste du att kvinnor är bättre på att le än män? Ett leende smittar i minst tre led och när vi ler så känner vi oss gladare. Det går att öva upp sitt vackra leende genom att inte tänka på något utan bara le. Inte tillgjort utan naturligt och inom en minut så känner du dig gladare. Du kan ta hjälp av en penna i munnen på längden, titta dig i spegeln, titta på glada människor. 

Du kan även testa att le mot de du möter under en dag, jag lovar att du kommer att känna dig gladare och dessutom så gör du andra glada. 

Det finns en del artiklar med mig om detta ämne. 

Har du frågor om skratt, leende, arbetsglädje eller liknande så hör gärna av dig. 

En gång var det en bonde som hade ett par hundvalpar som han skulle sälja. Han gjorde en skylt med reklam för hundarna som han spikade fast vid sitt staket. Medan han satte fast skylten kände han att någon sökte hans
uppmärksamhet genom att dra honom i byxorna....
När han tittade ner fick han syn på en liten pojke med ett stort leende och något i sin hand.
”Du, jag skulle vilja köpa en av dina valpar”, sa pojken.
”Nå”, sa bonden. ”De här valparna kommer från en fin stamtavla och därför kostar de en del.”
Pojken böjde huvudet och så tittade han ner. När han tittade upp igen sa han: ”Jag har några kronor, är det tillräckligt för att få ta en titt?”
”Jadå”, sa bonden och ropade på en av de fyrbenta små. Ut från hundkojan kom hunden Dolly. Bakom henne följde tre pälsbollar.
Pojkens ögon blev stora och glittrade.
Så kom en liten rackare till med mycket päls ut ur hundkojan. Den var tydligt mindre än de andra. Den hoppade i princip fram för att försöka komma ikapp de andra.
Den lilla pojken pressade sitt ansikte mot grinden och sa högt: ”Jag vill ha den!” och pekade på den allra minsta valpen.
Bonden satte sig ner på huk och sade: ”Pojk, du vill inte ha den valpen. Han kommer aldrig kunna springa och leka med dig på det sättet du önskar.”
Då böjde pojken sig ner och drog upp sitt ena byxben. Då fick bonden se att pojken hade ett ben av stål. På foten hade pojken en specialtillverkad sko.
Pojken tittade upp på bonden och sa: ”Du förstår, jag springer inte så bra själv och han behöver någon som förstår honom.” Pojken pekade på valpen.
Med gråten i halsen lyfte bonden upp valpen och placerade den i pojkens armar.
”Hur mycket?” frågade pojken.
”Jag tar inte betalt för äkta kärlek,” svarade bonden.
Källa: Internet

 En sjuksköterskas berättelser om vad de som ligger på dödsbädden ångrar mest med sitt liv.

Bronnie Ware är en sjuksköterska och har länge arbetat med palliativ vård, eller som det också kallas; vård i livets slutskede. Hon spenderade mellan tre till tolv av dessa människors sista veckor och delade, enligt henne, fantastiska och speciella ögonblick.

Bronnie berättar hur dessa människor växte väldigt mycket då de stod inför sitt eget slut. Hon lärde sig att aldrig undervärdera någons kapacitet att växa som människa. Vissa personers förändringar var helt enkelt fenomenala. Alla gick igenom olika känslor som förnekelse, rädsla, ilska, ångest, mer förnekelse och till slut accepterande. Varje patient till Bronnie hittade sin frid innan de lämnade oss, varenda en av dem.

Bronnie frågade sina patienter om de hade någon ånger eller om det var något de skulle gjort annorlunda. Gemensamma teman dök upp igen och igen. Här kommer listan på de fem mest vanliga:

1. Jag önskar att jag haft modet att leva ett sant liv mot mig själv, inte livet som andra förväntade av mig.
Det här var det vanligaste att ångra. När personer inser att deras liv snart är över och kollar tillbaka ordentligt på allt, då är det enkelt att se hur många drömmar som inte blivit uppfyllda. De flesta personer hade inte ens uppfyllt en halv dröm och var tvungen att dö med vetskapen att det var på grund av val de gjort, eller inte gjort.
Det är väldigt viktigt att försöka nå åtminstone några av sina drömmar på vägen. När man tappar hälsan är det ofta för sent.

2. Jag önskar att jag inte jobbade så hårt.
Det här kom från alla manliga patienter som Bronnie arbetade med. Många missade sina barns uppväxt och deras partners närhet och kamratskap. Kvinnor pratade också om detta, men eftersom de flesta var från en äldre generation hade de inte varit ansvarig för att försörja familjen. Alla män som Bronnie pratade med ångrade detta bittert och all tid de lagt på jobbet.


3. Jag önskar att jag hade haft modet att uttrycka mina känslor.
Många valde att inte berätta om sina åsikter och känslor för att komma överens med andra. Som ett resultat fick de nöja sig med en medioker existens och aldrig fullkomligt bli den person de skulle kunna bli. Många utvecklade sjukdomar som relaterade till den bitterhet och avsky som kom till följd av detta.
Det går inte alltid att kontrollera andras reaktioner. Men, även om andra människor i ett första läge reagerar om du förändrar hur du beter dig genom att vara uppriktig, så påverkar det i slutändan relationen till en hälsosammare nivå. Om inte så avslöjar det snarare en ohälsosam realtion, oavsett så vinner man.

4. Jag önskar att jag hade haft mer kontakt med mina vänner.
Oftast upptäckte inte patienterna vikten av gamla vänner först den absolut sista tiden, vilket gjorde det väldigt svårt att finna äldre vänner. Många hade blivit så fast i sitt eget liv att de låtit fantastiska relationer sina ut över tiden. Det var många som djupt ångrade att de inte gav vänskap den tid den behövde. Alla saknar sina vänner när de ligger på dödsbädden.
Bronnie förklarar att det är vanligt att i ett hektiskt liv så är det lätt att släppa på vänrelationer. Men när man ska möta döden så faller de fysiska delarna av ens liv bort. Det är sällan pengar eller status som spelar någon roll i slutändan. Att få ordning och klart med ekonomi är oftast för att göra det enkelt till sina nära efterlevande. Oftast var många för dåliga för att ordna detta, allt handlade i slutändan om kärlek och relationer. Det är allt som är kvar de sista veckorna.

5. Jag önskar att jag hade låtit mig själv vara lyckligare.
Denna var enligt Bronnie överraskande vanligt förekommande. Många insåg inte först i slutet att lycka är ett val. De hade fastnat i gamla vanor och spår. Ofta var det ”bekvämligheten” av något bekant som tog över känslorna, och det fysiska livet. Rädsla för förändring fick dem att låtsas mot dem själva och andra att de var nöjda. Men på insidan så längtade alla efter att skratta ordentligt och få lite mer ”fånigheter” i livet igen.
Bronnie avslutar med att berätta:
När man ligger på dödsbädden så är vad andra tycker om dig väldigt långt från dina tankar. Hur fantastiskt vore det inte att kunna släppa taget och le igen, långt innan man dör.
Livet är ett val. Det är ditt liv. Välj medvetet, välj smart, välj ärligt. Välj glädje.

Källa: Internet

Foto: Anki Lindström, copyright Foto: Anki Lindström, copyright
Vi behöver alla bli sedda och uppskattade. Många växer upp utan att få den bekräftelsen från sina föräldrar. Då är det extra viktigt att andra vuxna finns där. Vi har alla ett ansvar för att barn ska få växa upp och känna att de betyder något, att de är viktga.
Det spelar ingen roll om du är lärare, fritidsledare, släkting, granne eller om du har barn som har kompisar som du känner inte har något stöd hemma. Det viktiga är att du är medmänniska. Om du anar att ett barn inte får det stöd som den bör ha hemma så kan du bidra med att bara finnas där. Du kan göra stor skillnad.

Jag vet för att jag har alltid haft tur att ha andra vuxna omkring mig när jag var liten. Många av dom visste inte hur mycket det betydde för mig, för dom var det bara självklart. Jag har många att tacka och har nog tackat de flesta sen jag blev vuxen. De såg mig, de fanns där om jag behövde prata. Men oftast så räckte det med att de såg mig och brydde sig om mig.
När jag blev äldre och fick praktisera på olika ställen via skolan så hade jag också en hilma tur med de jag mötte där eller när jag började sommarjobba.

Alla har inte den turen så jag uppmanar dig till att vara medmänniska och våga finnas där för någon. Du kan göra skillnad som kan vara livsviktigt för en annan människa.

Vi vuxna behöver också känna oss bekräftade, uppskattade och omtyckta, men det kan vi lättare söka själva. Barn behöver det på ett annat sätt och det är viktigt att det får det med sig när de växer upp.  Vad kan du bidra med i din vardag?

Inget barn ska få känna sig utanför, inget barn ska vara mobbat, det är vårt ansvar som vuxna att förhindra detta. Jobbar du inom skolan eller fritidsaktiviteter med barn ingår det i ditt jobb att förhindra detta. Vi andra bör se det som vår skyldighet att se till att barn i vår närhet mår bra,  känner sig älskade och betydelsefulla.
"En dag bad en lärare sina elever att skriva ner namnen på sina klasskompisar på ett papper. Dom skulle sätta ett litet mellanrum mellan varje namn.
Sen bad hon dem tänka på det bästa dom kunde säga om varje person och skriva ner det under namnet.
Det tog klassen resten av lektionen att göra det, och när dom skulle gå så lämnade dom sina lappar till läraren.

På lördagen gjorde läraren en lista till varje elev där det stod vad dom andra hade sagt om dom, och på måndagen fick dom den. Efter ett tag log eleverna.

Är det verkligen sant viskades det. Jag visste inte att jag betydde så mycket för någon, och att dom gillar mig så mycket var dom flesta kommentarerna. Hon visste inte om dom visade eller diskuterade sina listor med sina föräldrar, men det gjorde inte så mycket. Uppgiften hade haft den effekt, hon hade önskat. Eleverna var tillfreds med sig själva och varandra. Gruppen arbetade vidare.

Många år senare, blev en av eleverna dödad i Vietnam, och läraren deltog i begravningen. Hon hade aldrig sett en militär död i en kista. Han såg så fin och vuxen ut. Kyrkan var fylld med alla hans vänner och en efter en gick förbi kistan en sista gång. Läraren var den sista, som välsignade den döde i kistan.
När hon står där, kommer en av soldaterna, som var med och bar kistan fram till henne. 'Var du Marks lärare?' Hon nickade 'ja.' Sen sa han: "Mark pratade mycket om dig".

Efter begravningen deltog dom flesta av Marks tidigare klasskamrater i en sammankomst. Marks mor och far var också där, dom ville gärna prata med hans tidigare lärare. 'Vi vill gärna visa dig något' sa hans far, medan han tog plånboken ur sin ficka. "De hittade det här på Mark, då han blev dödad. Vi tänkte att du kanske skulle känna igen det här". Medan han försiktigt vek ut två pappersbitar, papper som tydligen hade blivit tejpad ihop, pga. slitage alla gångerna det hade vikts ihop. Läraren visste utan att se på papperet, att det var det samma papper, som hon hade skrivet alla de fina orden klasskompisarna hade sagt om Mark.

'Tack för att du gjorde det här' sa Marks mor. "Som du kan se, så var det värdefullt för Mark." Marks kompisar samlades omkring henne, Charlie log snett och sa, "Jag har också kvar min lista, den ligger överst på skrivbordet hemma." Chucks fru sa, "Chuck ville ha det i vårt bröllopsalbum." "Jag har också kvar mitt, det är i min dagbok" sa Marilyn. Sen tog Vicky, en annan klasskompis, fram sin plånbok och visade sin lista för gruppen, och sa stolt. "Jag har det alltid med mig, jag tror att vi alla har kvar vår lista." Då satte sig läraren sig ner och grät. Hon grät för Mark och alla hans vänner som aldrig skulle få se honom igen.


Källa: Internet, författare okänd, (om du vet vilken som skrivit detta så kontakta mig).

Det var en gång en gammal man som bodde i en by. Han var väldigt fattig, men till och med kungar avundades honom hans vita, vackra häst. Många hade erbjudit sig att köpa hästen, men mannen hade alltid nekat.

En morgon upptäckte mannen att hästen inte stod kvar i stallet. Hela byn kom och beklagade sig hos mannen. "Vilken dåre du har varit! Du kunde ha sålt hästen, så hade du nu haft lite pengar att leva för under slutet av ditt liv. Nu har hästen blivit stulen, och du har varken pengar eller häst. Vilken olycka!"
Den gamle mannen svarade: "Det kan vi inte veta. Det enda vi vet är att hästen inte står kvar i stallet. Det är det enda vi vet säkert, allt annat är bedömningar. Om det är en olycka eller välsignelse, vet vi inte än, för det vi ser är bara ett fragment av livet. Vem vet vad som händer sedan?"

Folket i byn skrattade åt mannen. Han hade alltid ansetts som lite annorlunda, lite tokig, och nu hade de fått beviset. Men femton dagar senare återvände hästen plötsligt. Han hade inte blivit stulen, han hade rymt ut i vildmarken. Nu kom han tillbaka, tillsammans med tolv andra vita hästar, lika vackra som han själv.
Folket i byn samlades förundrade. "Gamle man, du hade rätt. Det var sannerligen ingen olycka att din häst försvann. Vilken välsignelse det visade sig vara!"
Den gamle mannen svarade: "Det kan vi inte veta. Det enda vi vet är att min häst har återvänt. Om det är en olycka eller välsignelse vet vi inte än. Om du läser ett enda ord i en mening, hur kan du då bedöma hela boken?"
Den här gången skrattade byborna inte åt mannen, men inom sig visste de att han hade fel. Han hade ju nu tretton vackra hästar att glädja sig åt.
Den gamle mannens son började träna vildhästarna, men bara efter en vecka föll han av en av vildhästarna och bröt benet.

Folket i byn samlades igen. "Tänk, du hade rätt! Det var sannerligen en olycka att dessa hästar skulle komma i din väg. Nu har din ende son brutit benet, han som tjänade pengar för er båda. Nu är du fattigare än någonsin"
Den gamle mannen svarade: "Det kan vi inte veta. Det enda vi vet är att min son har brutit benet. Om det är en olycka eller en välsignelse vet vi inte än. Ett enda penselstreck är inte nog för att bedöma hela tavlan."

En månad senare blev det krig i landet, och alla unga män i byn tvingades gå med i armén. Men den gamle mannens son undslapp, eftersom hans ben var skadat.
Folket i byn samlades hos den gamle mannen. "Du hade rätt, att din son bröt benet visade sig vara allt annat än en olycka. Han är förvisso fortfarande skadad, men han är i varje fall kvar hos dig. Vilken välsignelse! Vi kanske aldrig får se våra söner igen."

Och den gamle mannen svarade: "Det kan vi inte veta. Allt vi vet är att era söner tvingats gå ut i krig och att min son är här. Om det är en olycka eller en välsignelse vet vi inte än. Döm inte, då stelnar sinnet. Det enda vi vet är att livets väg är oändlig. En väg når sin ände, en annan väg har bara börjat. En dörr stängs, en annan öppnas. Du når toppen - det finns en högre topp någon annan stans. Livet är en resa. Vad som väntar bakom kröken vet bara den som går vidare.
Källa: Internet

Det berättas om en stor krigare, som trots att han nu blivit gammal fortfarande hade rykte om sig att kunna besegra vilken motståndare som helst. Hans skicklighet med svärdet såväl som hans vishet hade gjort att han samlat många lärjungar.
En dag fick den gamle mannen besök av en ung man, som var fast besluten att utmana och besegra den gamle mästaren. Mästarens lärjungar blev mycket oroliga när de fick se vem den unge mannen var, för han hade blivit vida känd som en hänsynslös krigare. Han hade nästan en kuslig förmåga att upptäcka motståndarens svagheter för att sedan utnyttja dem till sin egen fördel. Den taktik han använde, som hittils aldrig misslyckats, var att invänta motståndarens första drag, upptäcka den svaga punkten och sedan slå till med skoninglös kraft.
Lärjungarna, som tyckte mycket om sin mästare, ville inte se honom förnedras av den unge mannen och avrådde honom från att anta utmaningen. Men den gamle krigaren tvekade inte, utan gjorde sig redo för strid.
Redan på väg mot platsen där striden skulle utkämpas började den unge mannen förolämpa den gamle. Detta fortsatte även sedan de ställt upp sig, och i ett par timmars tid vräkte ynglingen ur sig hånfulla, nedsättande och förödmjukande kommentarer. Han kastade jord och spottade mästaren i ansiktet. Men den gamle mannen stod orörlig, utan att säga ett ord till sitt försvar och utan att ge igen.
Till slut gav den unge mannen upp. Han bugade inför mästaren, förklarade sig besegrad och gav sig sedan hastigt av.
Mästarens lärjungar var förstås glada över segern, men kunde inte låta bli att lite besviket undra hur mästaren kunnat acceptera att lyssna till alla förolämpningar utan att ge igen.
"Om någon kommer till dig med en gåva, som du inte tar emot", svarade mästaren lugnt, "vem tillhör då gåvan?"Vem betyder något för dig?
Bry dig inte om att ta fram penna och papper ... bara läs ... om du inte kan besvara någon av dem, fortsätt med nästa fråga.
1. Namnge de fem rikaste människorna i världen.
2. Nämn de senaste fem vinnarna av Jerringpriset..
3. Nämn 3 personer som har vunnit Pulitzerpriset.
4. Nämn 4 personer som har vunnit Nobelpriset.
5. Nämn de senaste 2 årens Oscarsvinnare för bästaskådespelare och skådespelerska.
Hur gjorde du?

Poängen är att vi minns inte gårdagens rubriker. Det är ändå de bästa i sitt slag som har gjort stora prestationer. Men applåderna dör. Utmärkelser mattas av. Prestationer glöms bort. Utmärkelser och diplom blir begravda tillsammans med sina ägare.
Här är några andra frågor. Gör på samma sätt med denna som med den förra:
1. Nämn två lärare som hjälpte dig på din resa genom skolan.
2. Nämn tre vänner som hjälpt dig genom en svår tid.
3. Nämn fyra personer som lärt dig något som har hjälpt dig i livet..
4. Tänk på tre personer som har fått dig att känna dig uppskattad och speciell.
5. Tänk på fem personer som du gärna umgås med.
Var det lättare att svara på det?

Vilken är då lärdomen av det?
De människor som gör skillnad i ditt liv är inte de med flest meriter, mest pengar, eller de med flest utmärkelser.
Det är de som bryr sig.


Källa internet, av Okänd (vet du vem som skrivit detta, kontakta mig).
Bild från internet Bild från internet

När jag var ung och fri i tanken och min fantasi inte hade några gränser, drömde jag om att en dag förändra världen.
När jag blev äldre och klokare insåg jag att världen inte kommer att förändras på grund av mig så jag beslöt att begränsa mig till att bara förändra mitt eget land.
Men även det syntes vara en omöjlig uppgift.
På min ålders höst, i ett sista försök, nöjde jag mig med
att bara försöka förändra min familj, mina allra käraste och närmaste, men ack, inte heller detta gick som jag hade tänkt mig.
Och nu, när jag ligger på min dödsbädd, inser jag plötsligt att om jag bara hade förändrat mig själv först så skulle jag ha utgjort ett gott föredöme och kunnat förändra min familj.
Från deras inspiration och uppmuntran skulle jag därifrån
kunnat förändra mitt land och vem vet, jag skulle kanske också ha kunnat förändrat världen”
Sägnen säger att följande text finns på gravstenen tillhörande en biskop, begraven i Westminster Abbey i London.

En gammal kinesisk saga berättar om en kvinna vars ende son dog.
 
Nedbruten av sorg gick hon till en gammal vis man och sa: "Jag är villig att betala vad som helst. Säg bara vilka böner jag ska be eller vilka besvärjelser jag ska uttala för att min son ska återvända till  livet.

Den vise mannens lärjungar väntade på att mästaren skulle förklara för henne att hennes begäran var omöjlig och köra iväg henne.
Men mästaren tittade bara på henne under tystnad.
Sedan sa han: "Om du finner ett senapskorn från ett hem som aldrig drabbats av sorg, kan jag använda det för att driva bort sorgen ur ditt eget liv.
Kvinnan gav sig genast av och började söka efter det magiska senapskornet.

Hon gick och gick tills hon kom fram till ett ståtligt hus.
Men när hon förklarat sitt ärende för paret som bodde i huset, svarade de att hon tyvärr kommit till fel hus. De hade nyligen förlorat en dotter och sorgen efter henne hade gjort dem lamslagna. Mitt hjärta lider med dem tänkte kvinnan för sig själv.
Och vem skulle vara bättre lämpad att hjälpa dem än jag som själv drabbats av den största sorgen som finns.

Så kvinnan stannade hos dem en tid tills det blev dags att för henne att fortsätta sökandet efter senapskornet. Men var hon än letade - i slott eller koja - kunde hon inte hitta någon som inte drabbats av sorg. Och eftersom hon själv visste hur det var att sörja, kunde hon inte låta bli att stanna hos dem en tid för att om möjligt lindra deras sorg. Med tiden bleknade hennes egen sorg, men hennes engagemang för att hjälpa andra fortsatte. Först många år senare insåg hon att sökandet efter senapskornet faktiskt hade fördrivit sorgen i hennes eget liv.

Ur boken "Det är aldrig kört"

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter