Tänkvärd berättelse om sorg

En gammal kinesisk saga berättar om en kvinna vars ende son dog.
 
Nedbruten av sorg gick hon till en gammal vis man och sa: "Jag är villig att betala vad som helst. Säg bara vilka böner jag ska be eller vilka besvärjelser jag ska uttala för att min son ska återvända till  livet.

Den vise mannens lärjungar väntade på att mästaren skulle förklara för henne att hennes begäran var omöjlig och köra iväg henne.
Men mästaren tittade bara på henne under tystnad.
Sedan sa han: "Om du finner ett senapskorn från ett hem som aldrig drabbats av sorg, kan jag använda det för att driva bort sorgen ur ditt eget liv.
Kvinnan gav sig genast av och började söka efter det magiska senapskornet.

Hon gick och gick tills hon kom fram till ett ståtligt hus.
Men när hon förklarat sitt ärende för paret som bodde i huset, svarade de att hon tyvärr kommit till fel hus. De hade nyligen förlorat en dotter och sorgen efter henne hade gjort dem lamslagna. Mitt hjärta lider med dem tänkte kvinnan för sig själv.
Och vem skulle vara bättre lämpad att hjälpa dem än jag som själv drabbats av den största sorgen som finns.

Så kvinnan stannade hos dem en tid tills det blev dags att för henne att fortsätta sökandet efter senapskornet. Men var hon än letade - i slott eller koja - kunde hon inte hitta någon som inte drabbats av sorg. Och eftersom hon själv visste hur det var att sörja, kunde hon inte låta bli att stanna hos dem en tid för att om möjligt lindra deras sorg. Med tiden bleknade hennes egen sorg, men hennes engagemang för att hjälpa andra fortsatte. Först många år senare insåg hon att sökandet efter senapskornet faktiskt hade fördrivit sorgen i hennes eget liv.

Ur boken "Det är aldrig kört"

Kommentera gärna:

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln