De gamla & svaga har varit unga & starka precis som vi

Från internet/fb Från internet/fb
Läste härom dagen att medicin mot depression inte fungerar så bra på de äldre, men det är inte piller de behöver. De behöver medmänsklighet och värme. De behöver bli sedda precis som alla vi andra. Basbehoven försvinner inte för att vi blir äldre. Beröring är också en viktig del som glöms bort. Beröring ökar serotoninet i kroppen som är både lindrande och lugnande. De kommer inte ens ut och får sol på näsan, vilket ju är viktigt för att fylla på D-vitaminet som skyddar mot benskörhet bland annat. Samhället behandlar de gamla som sopor många gånger, när de till exempel hamnat på hemmet så är det bara en förvaringsplats till slutet.

Visst blir många gamla trötta, men vem skulle inte bli trött av att inget göra och att ingen bryr sig. De har ingen att prata med för personalen har ju inte tid och inte ser de till att de gamla kan umgås ute i någon samlingssal. Om man inte får den rutinen från början att ses och fika och prata varje dag så blir man lätt introvert. Alla behöver vi stimulans och få möjlighet till det.

Det blir en stor kontrast från att ha haft sina egna rutiner och vanor till att hamna på ett äldreboende.

Allt blir förändrat ofta mot egen vilja även om det sällan finns något annat val.

Vi får inte glömma att de gamla och svaga har varit unga och starka och har haft drömmar precis som vi har.

Kan man då inte se till att den sista tiden blir så bra som möjligt för varje individ. Jag vet många som tappat livsgnistan när de flyttat till ett äldreboende. Maten smakar inte, de känner sig isolerade i sin lilla lägenhet, personalen har inte tid att sitta ner och prata med dom. Det händer inget i deras liv. Och om någon skulle råka ha lite tid över och sitta ner så har de inget att prata om. De blir bara tröttare och tröttare och känner att livet är slut. De bara väntar på att det ska ta slut. Vem skulle inte bli deprimerad av det.

Jag har för inte så längesen bevittnat detta på ganska nära håll och det sänkte en levnadsglad människa på ganska kort tid.

En vän till mig hade en nära anhörig som fick lunginflammation och fick svårt att svälja, men de på de äldreboendet sa att det är inget man gör något åt när de är så gamla. De hade inte gett den anhöriga mat eller vätska på flera dagar. Min vän fick kontakta sjukhuset och de tog in personen akut. Läkaren där blev riktigt arg när han fick veta hur de hade resonerat på äldreboendet. Att hen fått svårt att svälja berodde på att de inte gett hen mat eller vätska uner en tid. De var tvungna att operera halsen trots att det var en stor risk vid så hög ålder som över nittio, men om de inget gjorde så skulle hen ändå inte klara sig. Hen överlevde, fick vård på ett mindre sjukhus. Hen hade problem med slem som måste sugas bort ett par gånger om dagen. Hen mådde bättre efter ett par veckor och blev piggare så hon fick åter komma till sitt boende. Hen fick åter slem men det struntade man i på äldreboendet så hen blev genast sämre och orkade till slut inte kämpa. Hen sa att nu fick det vara nog och så småningom så somnade hen in. Det hade slarvats tidigare med pencilin mot urinvägsinfektioner, det var heller inget man prioriterade enligt personalen på boendet. Sånt här får inte ske.

Det är människor vi pratar om. Bara för att det kanske inte finns någon eller få anhöriga så kan man inte bara strunta i de gamla. Hur kan de som beslutar sånt här se sig själv i spegeln och sova gott om natten?

Det måste ske en förändring i tänket och organisationerna som jobbar med äldre.
Om de äldre fick känna mer glädje, värme och gemenskap skulle de må bättre och det skulle troligen bli lite mer lätt jobbat och roligare även för personalen.

Det finns många äldreboenden som försöker göra vardagen givande för de boende, men det finns alldeles för många som bara vill tjäna pengar på de boende och gör bara det nödvändigaste. Och piller för att de ska sova och vara lunga. Jag tror att många äldre får i sig mer medicin än de faktiskt behöver och vissa piller slår ju ut varandra och det har inte alla läkare koll på. Även tandvården är jätteviktig att ha koll på, dåliga tänder ger dålig hälsa. Ont i munnen gör att man inte kan äta, men det påverkar även blodtryck med mera.

Det kan inte kosta mer att ge de äldre ett gladare liv in i det sista.

Detta blogginlägg har publicerats tidigare 2015 men är tyvärr fortfarande aktuellt.

Jag föreläser och utbildar i hur man på ett ganska enkelt sätt som inte behöver kosta något extra. Det handlar om att skapa nya rutiner och våga tänka utanför boxen.


 

Etiketter: äldres hälsa omsorg

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln