Det är inte bra för hälsan att stänga in sina känslor.

Det här med känslor är viktigt för oss alla, att få känna det vi känner. Många har inte fått lära sig att det är okej att visa sina känslor. Det verkar vara vanligt främst hos pojkar och män. Det är en björntjänst att inte låta människor få vara ledsna för det leder ofta till oerhörd smärta som byggs upp och påverkar hela kroppen. Det blir spänningar i alla muskler, det tar energi och ger frustration. Att inte få visa sig sårbar kan skapa våld. Om man går och håller inne sin smärta länge så kommer den en dag att explodera. Det är några av de tankar som for genom mitt huvud när jag såg denna dokumentär - The work gruppterapi med mördare De intagna hade aldrig fått visa sina känslor och de flesta hade aldrig gråtit i hela sitt liv och det hade fått stora konsekvenser i deras liv.
Vet inte hur länge den ligger på svt play men den borde alla se.

Jag har undrat över varför pojkar och flickor behandlas så olika redan från födseln. Om en pojke ramlar och slår sig så får han ofta höra att det där var inte så farligt, inget att gråta för, res dig upp, medan en flicka oftare får tröst i en famn. Många pojkar får tidigt lära sig att det är dåligt att visa känslor, medan flickor får göra det.
Vi är alla människor med olika känslor som borde få bejakas då de kommer; så länge man inte skadar någon annan. Att gå och stänga in sina känslor som man inte får visa var gör man av dom? Till slut så sprängs man och då tar de ofta olika destruktiva uttryck i form av våld och t om kriminalitet. Instängda känslor leder ofta till ohälsa. Gråt är en viktig ventil för att få utlopp för känslor precis som skrattet kan vara. Att acceptera och respektera varandra är också en bra början och finnas där för varandra.. Vi måste alla hjälpas åt för tillsammans kan vi hitta balansen och medmänskligheten. Tillsammans kan vi göra varandra bra,

Vi måste låta barnen få känna sig ledsna likväl som de känner sig glada. Där har alla föräldrar ett ansvar men även de som jobbar med barn. Denna film väcker som sagt många tankar.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln