Smart eller inte...


Tidigare publicerat inlägg från 2013 men fortfarande aktuellt.

Har funderat tidigare över detta som nu tagit fart i media. Hur sunt är det att alltid sitta med sin mobil och pilla?
Det är väldigt lätt att leka med sin mobil; för det är nog det många gör.

Vi kan göra mycket med våra smarta telefoner surfa runt i cyberspace, vi kan spela spel, facebooka, twittra, smsa, läsa tidningar, titta på film mm. Det som vi gör minst är att prata i dom.

Men hur smarta är vi när vi använder dom egentligen?
Kvalitetstiden försvinner mer och mer. Vi kanske inte ser varandra längre.

Har du suttit på ett fik och tittat dig omkring? Många sitter med sina leksaker.
Jag är också en del av detta, men jag vågar stänga av mobilen då och då. Har den ofta på ljudlös och tittar om någon ringt och lämnat meddelande. Hur ofta är det jätteakuta samtal egentligen?

När jag åker tunnelbanan kan jag tycka att det är skönt att läsa tidningen, spela ett spel eller kolla fb. Försöker begränsa mobilanvändandet när jag är hemma och koncentrerar mig på den jag träffar över en fika eller middag. Här och nu med nära och kära är viktigare än en apparat. Och handen på hjärtat hur viktigt är det att lägga ut en bild på nätet i samma sekund som du fotar. Du kan lägga ut den senare samma dag eller en helt annan dag för hur viktigt är det att den är "färsk"?

Att föräldrar ägnar mer tid åt sina smarta telefoner än sina barn... hur smart är det?
Barn behöver kommunisera med sina föräldrar, känna sig sedda och träna sin språkutveckling. Där kommer även tankar på att ha barnvagnen vänd mot sig. Många föräldrar går och pratar i telefonen och inte med sina barn när de är ute, vilket inte heller gynnar språkutvecklingen. För att vi ska bli bra på något så behöver vi öva, öva och åter öva och det är föräldrars ansvar. Barn är inga datorer som har ett chip med allt som den ska kunna när den kommer ut. Utan föräldrarnas ansvar att lära den nya lilla människan allt den behöver för att bli en smart och härlig individ.

Förhållanden svävar också i fara på grund av smarta mobiler. Det finns de som inte pratar med varandra längre, de använder hellre sms.

Jag tror att vi bör bli mer medvetna om vad som är viktigt här i livet. En modern snuttefilt för vuxna eller mötet med verkliga människor. Nu menar jag inte att vi ska slänga våra mobiler, men kanske använda dem mer smart än vad vi gör. Vad är viktigast i ditt liv?

Vem är smartast du eller mobilen?


 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln