Flygande spänning

Foto: Anki Lindström, copyright Foto: Anki Lindström, copyright

Idag har jag besökt Flygmuseet i Söderhamn, det var jättespännande. Jag är ju en nyfiken varelse och när jag fick möjligheten att besöka detta ställe i samband med föreläsningsuppdrag så tog jag givetvis chansen.

I Söderhamn finns det en gammal flygflotilj, F15, som har bevarats för att visa hur verksamheten bedrivits under drygt de femtio år, 1945-1998. Museet består av en flygplanshall med flygplan och motorer med tillhörande utrustning och en avdelning där F15:s olika verksamheter visas.


Jag är ingen flygplansentusiast, men som sagt nyfiken och jag är så glad att jag faktiskt tog mig tid till att besöka det här häftiga stället. Direkt när jag kom in så mötte jag en man med en större flygplansmodell i sin hand. När han skulle passera mig så bad han mig att snurra på propellern, vilket jag gjorde. Då skrattade han gott. Han hade menat att jag skulle vrida den så att han kom genom dörren. Då skrattade vi gott och även receptionisten. Tänk vad enkelt det är att få till ett skratt eller två.

Jag hade tittat in som hastigast och frågat efter vägen förra veckan när jag skulle föreläsa och hade då träffat två av de som jobbar dör så de kände igen mig.
Jag fick ett papper och började gå in i en korridor. Längst korridoren så finns det rum där de har ställt i ordning som det kan ha sett ut i de olika verksamheternas dela.

Det var så realistiskt att jag nästan höll på att säga hej till alla dockorna som fanns i rummen. Det var som att kliva in i en helt annan värld, en militär värld. Det är lite svårt att beskriva känslan, men det var lite som om jag kanske kom och störde i verksamheten. Som att vara på ett studiebesök, det kändes så häftigt.

Plötsligt kom Stikkan, mannen jag träffat förra veckan och jag frågade saker och sen fick jag en guidad visning genom rummen och flygplanshallen. Han pratade om flygsimulatorn, den största i Sverige. Man flyger då en Viggen och det ska kännas som på riktigt. Man kan flyga var som helst i världen. Jag kommer med säkerhet att återvända hit och flyga lite, det här kan jag bara inte missa. Får återkomma när jag har gjort det.

Här nedan ser du några bilder från museet. Och för dig som vill veta mer så kommer här länkar:

http://www.soderhamnflygmuseum.se

http://www.flygstaden.se

http://www.youtube.com/watch?v=ziT7XqT0Zq4
Foto: Anki Lindström, copyright.
Foto: Anki Lindström, copyright
Foto: Anki Lindström, copyright
Foto: Anki Lindström, copyright
Foto: Anki Lindström, copyright
Foto: Anki Lindström, copyright
Foto: Anki Lindström, copyright
Foto: Anki LIndström, copyright

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln