Nu är det helg, gapa och svälj

Idag kom det en rapport som säger att alkoholister inte behöver bli absolutister. Detta gör mig väldigt upprörd då jag är uppväxt med en pappa som efter ett antal mellanöl blev som förbytt. På sjuttiotalet behövde man bara gå till mataffären. Min pappa gick aldrig till systemet, det han behövde fanns på en plats där man köpte mat, cigaretter, tidningar mm. Dessutom så marknadsfördes viss mellanöl med teckadefigurer som fick ölen att verka harmlös. 

Min pappa blev väldigt våldsam när han drack denna mellanöl och alla spärrar släpptes. Jag klarade mig men inte min mamma. Jag stod utanför en låst vardagsrums- eller toalettdörr och bankade och bad honom att sluta slåss. Det kunde ha slutat i förskräckelse om det inte till slut hade blivit en flykt och skilsmässa som jag mer än välkomnade då jag var åtta år. Världens snällaste kan bli ett monster av alkohol.

Professorn som gjord denna studie har fått anslag av Systembolaget och även suttit i styrelsen och fått 90 000 kr om året. Vad säger det om forskingen? Och vem avgör vilka som klarar av att fortsätta ta ett glas?

Nu menar jag inte att alla som dricker blir monster,  men alkohol skapar ofta problem i famlijen. Ofta kan det bli bråk och osämja. Det finns inget värre än att som barn känna doften av alkohol från sina föräldrar eller se dom påvekade och fulla. Tyvärr är det fler som inte kan hantera alkohol än du kanske tror. Vet vänner som har sagt upp bekantskapen med andra par som bara ska börja tjafsa när de har druckit. Inte sällan handlar det om svartsjuka. Helger kan vara pest för ett barn, inte minnst storhelgerna.

Du har ett ansvar som förälder så undvik att bli berusad inför dina barn.

Jag är inte absolutist, men dricker nästan aldrig nuför tiden då jag inte tycker att alkohol är särskilt gott.

Tack för ordet.

Här hittar du artikeln som jag hänvisar till
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17845661.ab

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln