Arkiv september 2009

Archive for September, 2009

 

Nöjd och glá är Svensken i dá

September 28, 2009 at 15:37

 

Nio av tio svenskar är nöjda med livet, men danskarna är ännu lyckligare.

 

Även om det ekonomiska läget kunde vara bättre är fler än nio av tio svenskar nöjda med sina liv. Bäst mår danskarna.

 

 

 

Det visar Eurobarometern som presenterades vid en konferens i Göteborg på måndagen.

Sammanlagt omkring 30 000 personer inom EU har deltagit i undersökningen. Frågan var om man på det hela taget är nöjda med sina liv. Varannan svensk svarade att man var till och med mycket nöjd. Källa TT.

Ja det är ju ofta de små sakerna som gör oss glada och vi bestämmer ju själva. Vi vet ju vad som ger oss leenden och energi, ta vara på det.

Varför inte unna dig det där som gör dig extra gott i hjärtat idag?

Lev livet nu.

/Anki

 

 

Älgmöte

September 12, 2009 at 15:37

 

Älgsafari

För lite mer en vecka sen tog jag en avstickare till Ockelbo på hemväg från Hälsingland. Nu tänker du kanske på Daniel, det nya tillskottet i kungafamiljen. Men det finns andra kungligheter ute i gästrikeskogarna. Ute i Mo lite norr om Ockelbo ligger det en älgpark och ett vildmarksgalleri. Då jag alltid har varit fascinerad av detta vackra och charmiga djur så var det bara ett måste att besöka denna plats.

Väl framme så hade det blivit grått på himlen och regnet hängde i luften. Men vädret är inte något hinder då det alltid finns gummistövlar och fleesjacka i bilen.

Först var det dags att ha något i magen så det blev ett besök inne på Vildmarksgalleriet som även har ett fik. I en ombyggd lada fanns det butik, utställning och café. Det var mysigt inrett med slöjd och konsthantverk blandat med uppstoppade djur som björn, varg och lo. Hela ladan var byggd av härliga trädetaljer. En trappa upp ligger fiket och där kan man få smörgåsar med olika viltpålägg beroende på tillgång, t ex björnstek, rökt älghjärta, älgkorv, renstek eller varför inte rökt bäver. Medan jag satt där och åt min ost och skinkmacka började regnet att ösa ner. Jag hade ju ingen brådska så jag tog det lugnt och tittade mig omkring i den vackra salen. Här är det ett ypperligt tillfälle att lära sig vad olika fåglar heter, att ta en närmare titt på en grissle- och en brunbjörn och deras vassa tänder. Här finns även en väggmålning som är helt fantastisk gjord av Hag Hans som även har sina naturtavlor uthängda här och till salu. Här säljs även viltkorvar, hjortronsylt, blåbärssaft, björksaft, rönnbärsgelé mm.

Medan jag pratade med ägaren så började regnet att avta och jag begav mig ut till älgarna med ett lånat paraply. (Nu ligger det ett paraply i bilen också hihi). Med spänd förväntan klev jag in genom grinden. Ägaren hade lovat älggaranti, dvs. om jag inte skulle se någon älg så skulle jag få pengarna tillbaka. Han var väldigt säker på att jag skulle se dem.

Redan när jag hade gått ett par hundra meter så såg jag en älg stå och mumsa på ett par björkkvistar i ett litet hägn.  Jag sa: Hej på dig älgen, hon tittade på mig och fortsatte att äta hon verkade hungrig.  Efter en stund spatserade jag vidare och det var väldigt tomt på älgar en lång stund. Men plötsligt rörde det sig i ögonvrån och det var en liten älgkalv som stod inne bland buskarna och då såg jag ännu en och en bit lite längre in stod självaste älgmamman. Regnet började åter ösa ner så jag begav mig till utkikstornet. Väl uppe tog regnet mer fart, men jag satt under tak så det gjorde inget. Inne i buskaget så verkade älgfamiljen må bra, kalvarna lade sig ner. Efter en stund kom en annan älgko med sin fjolårskalv och passerade över det öppna landskapet, för att senare försvinna in bakom granarna. Längre bort, på andra sidan såg jag ett par horn som rörde sig bakom ett par buskar, det måste vara konungen jag fått en skymt av.  När regnet började avta klättrade jag ner från tornet och jag traskade vidare genom parken.  När jag kom till platsen där jag startat stod nu den älgko som jag sett försvinna med sin kalv. Hon drack vatten och mumsade på sina björklöv, lite längre bort stod hennes kalv. Jag pratade med henne och förstod av skylten att det var Moa, kon med två kalvar heter Molly. När jag står där kom vårdaren fram och jag fick höra lite älgskvaller. Tidigare hade Moa varit bossen i det hägnet, men när Molly nu hade två kalvar så hade hon tagit över makten. Älgtjuren, Moltas är lite blyg, men jag hade ju sett honom gå in i skogen så jag började mitt andra varv åt det håll han hade försvunnit. Det tog en stund innan jag såg honom, han stod helt stilla en bit in i skogen. Vi tittade på varandra och han rörde inte ens ett öra. Jag började prata med honom och så stod vi länge. Jag vet inte hur lång tid vi stod där men jag prövade att ta en litet steg mot staketet och det gick bra. Sen tog jag nog ett steg i minuten tills jag var alldeles intill hägnet. Moltas stod kvar och jag fick en bra bild. Jag sa att han skulle vara en bra krokimodell då han var så bra på att stå helt stilla. Jag tackade för bilden jag fick och sa hej då och gick vidare.

Bilder kommer, problem med bloggen nu som många här har fått erfara.

När jag kom tillbaka till älgvårdaren så sa han att det är många som inte ens ser Moltas. Det kändes extra kul. Sen frågade han om jag hade sett Daniel eller Viktoria, men det hade jag ju inte. Viktoria är lite skygg nu när hon har kalvar, men Daniel brukar titta fram. Jag gick ännu en runda och tittade in i det andra hägnet. Efter en stund såg jag något mörkt röra sig inne bland träden. Det var Daniel, han var nästen helt svart, jättefin var han. Han hade ont i klövarna så han gick inte så fort. Men han gick mot de mumsiga björkarna som vårdaren burit in och då tog så klart batterierna slut i kameran, så jag fick inte någon bild på Daniel. Men jag kommer ju att återkomma hit så då får jag ju se till att ha laddat flera batterier.

Visste du förresten att älgarna inte har några tänder i överkäken.

Om du har vägarna förbi Ockelbo så ta dig tid att besöka denna härliga park. Den passar alla, natur- och djurälskare, jaktintresserade.

Den här platsen är värt minst ett besök. Se mer på www.algparken.se och www.vildsmarksgalleriet.se

OBS! Stängt måndagar, tisdagar och hela januari.

Trevlig älg, förlåt jag menar helg.

/Anki

 

Förändringens tid är

September 1, 2009 at 15:37

 

Nu står det den 1 september i almenackan och det har blivit mer höst i luften. Några fasar för denna tid medan andra tycker att det är en härlig tid som väntar. Själv är jag en sån som tycker att varje årstid har sin charm. Varje årstid har sin lukt, sin smak och ljuset blir annorlunda, fåglesången ändras och sen när snön  lägger sig i december (om det kommer någon snö i år vet vi ju inte än) så dämpas ljuden.

Jag vet inte om du har möjlighet att gå förbi någon trädgård med fruktträd så här års, men det luktar härligt.

Kanske ett besök på Rosenlunds Trädgård i helgen eller någon annan trädgård. Det är nu som det är äppeltider, vem säger nej till en mumsig äppelpaj.  

Dags att bjuda sina vänner på nåt hembakt inom kort.

Här kommer ett fint kinesiskt ordspråk som jag tycker är tänkvärt och vacket.

Om du möter en människa utan ett leende, dela med dig ett av dina.

Jag måste berätta vad som hände på tunnelbanan häromdagen. Jag satt och skrev i min anteckningsbok när jag hörde mannen bredvid mig började skratta högt, en man i sjuttioårsålsern. Jag trodde först att det var något han läste, men han höll inte i något. Jag följde hans blick och såg då en liten flicka kasta sin solhatt på mamman. Mamman satte tillbaka hatten på flickans huvud, men den kastades igen. Mamman försökte ännu en gång, med samma resultat. Den lillas ansikte sken som en sol och hon skrattade högt. Jag kom på mig själv med att skratta och såg att fler i vagnen satt med leenden. Tänk så enkelt det kan vara. Det är oftast de små sakerna i livet som gör oss glada.

Passa på att njuta av höstens frukter och recept.

Hoppas att du får en fortsatt skön och fin dag.

/Anki

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln